Annons:
Etikettbehandlings-former
Läst 4256 ggr
SaaraE
2014-03-21 12:31

Slutenvård Capio anorexi center

I vår serie kring olika ätstörningsbehandlingar tänkte jag nu skriva om Capio Anorexi center i Stockholm, den slutenvårds behandling som finns på Löwenströmska sjukhuset. Med hjälp av erfarenheter från en medlem (devour) kan vi sammanfatta och ge svar på en del frågor kring just den här behandlingen.

Slutenvården innebär att du under en begränsad tid är inlagd på en avdelning för ätstörningspatienter med olika problematik. Anorexi center tar alltså inte bara emot patienter med diagnosen anorexi. Patienternas kön och ålder varierar, även om tjejer i tonåren – 30 år är den vanligaste patientgruppen behandlas personer i olika åldrar på avdelningen. Generellt sker en sådan här slutenvårdsbehandling enbart i ca 3 månader med en noga planering av hemträning, permissioner samt utslussning till öppenvårdsbehandling.

Innan du läggs in får du information om allt ifrån mat, rutiner och regler som finns på avdelningen. Väl inlagd har du ett litet team av personal omkring dig som består av en sjuksköterska och en behandlare samt läkare, dessa träffar du ca en gång i veckan för att diskutera vården så som eventuella ändringar i kosten. Vikt, puls, blodtryck och temp tas en gång i veckan. Detta kan dock variera beroende på diagnos och status. Toaletterna låses kring måltiderna för att förhindra kompensation och efter huvudmålen är del vila, ibland sittandes med fri aktivitet men även liggandes till musik, för att lära sig slappna av efter måltiden. 

Kosten varierar från patient till patient så som antalet näringsdrycker, portionsstorlekar (du börjar med halv lunch och middag precis vid inläggningen för att sedan öka på det till hela portioner) vegetarisk kost är tillåtet och självklart anpassas kosten efter eventuella allergier. Ditt matschema arbetar du fram med dina behandlare och får i början hjälp att lägga upp maten vid måltiderna. Senare så tar du maten själv med stöd av personal. Det finns tydliga regler kring att all mat ska ätas upp, annars ersätts det av näringsdryck. Du har 30 minuter på dig att äta huvudmålen, 15-20 minuter vid mellanmålen.

Du äter sex mål om dagen. Frukost, mellanmål, lunch, mellanmål, middag och kvällsmål. Frukosten består oftast av yoghurt, flingor/ gröt, sylt och frukt samt bröd, matfett och pålägg. Mellanmålen varierar med en bas av bröd, yoghurt, näringsdryck och frukt till utmaningsmellanmål för att våga gå utanför ramarna till ätstörningen. Det här är en vård som till grund och botten består av att äta, vila och deltagande i grupper så som samtal, rörelser till musik och kreativa skapelser. Fokus är att kroppen ska återfå normalt intag av mat för att kunna skapa en grund för att börja det verkliga jobbet och bli frisk ifrån din ätstörning.

Sara - Sajtvärd för Ätstörningar ifokus

 

Annons:
Upp till toppen
Annons: