2014-01-19 22:55 #0 av: SaaraE

Ortorexia nervosa eller bara ortorexi är för närvarande ingen egen diagnos utan går under ätstörningen UNS, utan närmare specifikation. (Läs mer om den under artikeln: Ätstörningen UNS). Jag har ändå valt att skapa den här artikeln för att beskriva en ätstörning som har kommit fram på senare tid. Den är inte lika vanlig som anorexi och bulimi och vetskapen är oftast mindre om denna sjukdom än de övriga ätstörningsdiagnoserna. Även om lidandet kan vara minst lika stort.

Det var i början av 1990 talet som begreppet ortorexi kom till av en Amerikan. Den som lider av den här sjukdomen har liknande symtom som hos en anorektiker. Men det finns en del saker som skiljer. En person med ortorexi hamnar i en ond spiral av träning och extrema dieter. Dieterna ser oftast helt okej ut på ytan men efter en tid får personen näringsbrist och tappar i vikt. En person med ortorexi strävar inte efter en viktnedgång utan vill tvärt om vara hälsosam. Träningen går dock till överdrift och även den strikta hållningen kring intaget av mat.

Viktnedgången och näringsbristen kan därför komma som en chock, eftersom att det inte alls var tanken. Väl fast i rutinerna blir det svårt och sluta och personen upplever ett tvång att fortsätta följa sitt dagliga schema av kalorier och träning.

Symtomen som uppkommer är att personen sällan känner sig nöjd med matintaget. Kroppen blir utsliten av all träning och många symtom som anorektikern har tillkommer. Det är dock viktigt att hålla isär anorexia nervosa med ortorexia nervosa. Den som lider av ortorexi vill ju inte gå ned i vikt på samma sätt. Trots att en hälsosam diet eftersträvas och inte ett sjukligt beteende med endast tanke på viktnedgång krävs det professionell hjälp för att komma ur ortroexi. Exempel på behandlingsmetoder som används är KBT (Kognitiv beteendeterapi), DBT(dialektisk beteendeterapi) och individualterapi.