Diagnoser

Ätstörningen UNS

2014-01-19 23:18 #0 av: SaaraE

Ätstörningen utan närmare specifikation (UNS) är den vanligaste ätstörningsdiagnosen. Den innebär att kriterierna för exemplvis anorexi med krav på en viss procentuell viktnedgång inte har uppnåtts eller att kräkningarna vid bulimi inte är lika frekventa som hos en ren bulimiker. Den med UNS behöver inte vara mindre sjuk för det och det är ett tillstånd som bör tas på största allvar.

Allt för ofta går det att läsa om att ätstörningen UNS skulle var så mycket mildare än någon av de andra diagnoserna. Att du som patient inte är lika sjuk som någon med ren anoexi eller bulimi. Det här är inte sant. Det är även UNS som ibland nämns som "anorexia light". Det finns dem som hamnar i mellan stolara på grnd av den här diagnosen men med kunskap och påläsning inser man snart att det här kan vara ett minst lika farligt tillstånd som vid någon av de andra ätstörningsdiagnoserna.

En patient med denna sjukdom kan alltså blanda ihop ett hav av olika problem och kriterier från de övriga ätstörningsdiagnoserna. Något som det pratas mycket om är att kvinnor som inte har förlorat sin mens  men uppfyller alla andra kriterier för anorexi hamnar under denna diagnos. Det är inte längre sant eftersom att det har skrivits om med tankepå att UNS hamnar i skym undan. De har kommit fram till att en person med fortsatt menstration kan hamna inom kriterierna för anorexi. Detta för att ätstörningen UNS och dess symtom är minst lika allvarliga som ho en anorektiker.

Man vet att träning, kräkning, laxering osv. kan vara väl utbrett hos en med UNS. Hit hör även beteenden som att tugga och spotta ut mat. Kroppen tar stor stryk av att befinna sig i den här typen av ätstörning. Viktigt att komma ihåg är att väldigt många som går igenom någon form av behandling har diagnosen ätstörning utan närmare specifikation, vilket alltså visar på att det här är en diagnos att ta på största möjliga allvar.


Anmäl
2014-01-19 23:22 #1 av: Cahira

I mitt fall fick jag denna diagnos då jag var för deprimerad för att ha aptit och glömde äta. 

Sajtvärd för Vallhundar, Pälsvård & Klickerträning
Medarbetare hos Hundar & Lantdjur. 

Anmäl
2014-01-19 23:30 #2 av: SaaraE

Okej, intressant för, för mig kanske det inte handlade om någon ätstörning då utan att din aptit försvann på grund av depprissionen?

Anmäl
2014-01-19 23:43 #3 av: Cahira

Precis så. Men läkarna som vägrade lyssna på mig var helt övertygade att jag skulle må bättre om jag tvångsmatades. Fick matångest istället. 

Men direkt min depression minskade så kom aptiten tillbaka, precis som jag sa redan då. Men det är klart, dom vet ju bäst som har utbildning, eller hur var det nu. :)

Sajtvärd för Vallhundar, Pälsvård & Klickerträning
Medarbetare hos Hundar & Lantdjur. 

Anmäl
2014-01-19 23:45 #4 av: SaaraE

Usch det är hemskt att inte bli lyssnad på, att man är sjuk innebär ju inte att man tappar all förmåga att förstå sig på sig själv och sin kropp. Vad skönt att det gick över:) Hoppas det håller i sig!

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.