Diagnoser

Ätstörningen BED

2014-01-19 23:36 #0 av: SaaraE

Hetsätning eller Binge Eating Disorder (BED) på engelska, är en reaktivt vanlig ätstörning bland medelålders kvinnor. En person med hetsätning som sjukdom överäter stora mängder mat utan att kompensera detta. Vilket leder till övervikt.

Hetsätningen leder oftast till enorma skuldkänslor vilket gör att personen isolerar sig. En dålig självkänsla infinner sig. Den som är sjuk skäms oftast väldigt mycket över sina problem och vill helst inte visa dem för någon. Det ger stor skam att äta sådana mängder mat men vid sorg, händelserika stunder i livet eller vid glädje frestas personen till att äta. Man kan säga att många känslor behärskas via ett stort matintag.

Många psykiska symtom tillkommer vid denna sjukdom:

  • Koncentrationssvårigheter
  • Depression
  • Självförakt
  • Trötthet
  • Försämrat minne
  • Humörsvängningar

Även en del fysiska symtom tillkommer:

  • Svullnad
  • Mag- och tarmproblem
  • Uttänjd magsäck

Det kan vara svårt att hålla isär bulima nervosa och hetsätnings problematik. Den viktiga skillnaden är att en person med endast hetsätnings symtom inte kompenserar sina måltider som en person med bulimi. Man brukar säga att bulimi är den svåraste formen av hetsätning även om enbart hetsätning utan kompensation också tär på kroppen något extremt.

Kom ihåg att du inte är ensam och att det finns hjälp att få. I många fall är det just de som behövs, hjälp. BED räknas som en ätstörning eftesom att de som lider av det verkligen tar skada och mår dåligt. Bara genom den meningen finns det en anledning att ta det här på största allvar.

Anmäl
2014-01-20 13:24 #1 av: Calcifer

Tyvärr är det så att alldeles för många med BED får istället diagnosen "fet, lat och värdelös". Så var det för mig. "Du har ingen ätstörning, du är fet och lat" sa läkare till mig. Gött, tänkte jag och gick hem och hatade mig själv ännu mer och pressade i mig en pizza.

"I think the problem with people like this is that
they're so stupid they have no idea how stupid they are."


Anmäl
2014-01-20 13:58 #2 av: SaaraE

Det är så sorligt att läsa det du skriver. Tror att det sker i en alldeles för många fall. Vem väljer att få dåligt självförtroende, halvt tvångsmässigt trycka i sig mat för att döva känslor?

Hoppas du mår bättre idag!

Anmäl
2014-01-20 22:21 #3 av: Calcifer

Jo, det gör jag. Däremot eskalerade min vikt tills det var omöjligt att bli av med den på "normalt" sätt. Idag har jag gjort en gastric bypass och än så länge gått ner 50 kilo men är på väg ner mer. Hemskt tråkigt bara att det ska behöva gå så åt pipsvängen innan man får hjälp. Men de läkare jag pratade med sa rakt ut att jag bara var lat så jag fick ingen hjälp.

"I think the problem with people like this is that
they're so stupid they have no idea how stupid they are."


Anmäl
2014-01-20 23:00 #4 av: SaaraE

Vilket enormt jobb du har gjort! Så himla starkt jobbat:) men som du säger hemskt att det ska behöva gå så långt.

Anmäl
2014-01-21 14:43 #5 av: Lindb

Ja, människor verkar ha en tendens att utveckla förakt istället för förståelse.. Man har "dålig karaktär" när man är överviktig, samma sak när man hetsäter och spyr. Kollar man på "Biggest loser" eller andra TV-program som jobbar med överviktiga personer verkar ju faktiskt många ha BED.

Anmäl
2014-01-22 13:10 #6 av: Jan Ganneskog

Tyvärr så ligger psykvården 40 till 50 år efter det som är aktuellt i världen och dess nya rön o hjälp. 

Vi vet ju att vi att vårt tröstätande beror på just någon händelse i livet. För min egen del tröstäter jag bara när jag har tråkigt/less men har inga problem med ätandet. Händelsen och orsaken som finns i ditt liv  ligger till grund för att man svälter sej eller hetsäter. När Du hittar det tillfället så går Du igenom det och rensar dina negativa känslor och allt blir helt ok igen. Såg redan för 20 år sedan hur våra föräldrar orsakade mycket av våra problem och där oftast mamman var orsaken. 

Att svälta sej är ofta ett sätt att synas och på det sättet tala om att jag behöver hjälp men jag vill inte beröra det.

Att äta och bli överviktig är ofta ett försvar/skydd  mot omgivningen. Ni kommer inte åt mej jag har mitt skydd.


 En kvinna i Finland blev misshandlad med en cykelslang i tonåren av sina föräldrar och blev så illa åtgången att hon två veckor senare började utveckla psoriasis. Hitta orsaken/tillfället, Lösgör det.

Det är bara så. Orsak ock verkan. 


Anmäl
2014-01-22 19:17 #7 av: Lindb

#6 Såklart, en stor del är att hitta orsaken till varför man började med beteendet och varför man fortsätter. Man måste veta vart gropen ligger för att kunna fylla igen den, så att säga.

Som du skrev ligger psykiatrin efter. De flesta behandlingar för ätstörningar är grundade på KBT (kognitiv beteendeterapi för dom som inte hört förkortningen förut), och där fokuserar man nästan inget på tidigare händelser. Man utgår endast från vad som händer just nu, och hur man ska stoppa det.

Själv tycker jag att psykodynamisk terapi fungerar bättre, då man tittar mer på eventuella grundorsaker till problemet, händelser i familjen, bland relationer etc.

Anmäl
2014-12-14 18:25 #8 av: Saffran0Spice

#1 Fet, lat och värdelös...
Ja det fick man höra några miljoner gånger innan någon lyssnade.
Tyvärr ses inte BED som ett stort problem utan man får ofta svaret att ''det är bara att sluta'' då man tydligen har det för skojs skull eller liknande -.-'

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.