Ätstörnings problematik i allmänt

Kissnödig om och om igen?

2014-01-20 16:25 #0 av: SaaraE

Vad är det för en rubrik tänker du kanske. Men faktum är att det här är ett problem för många som har någon form av ätstörning. Även svårigheter kring att hålla tätt kan uppstå vid en ätstörningsproblematik.

Men varför? Om vi börjar med det rent faktamässiga. Vid saltbrist (natrium och kalium) uppstår ibland symtomet om att känna sig ständigt kissnödig. Det här är självklart jobbigt och för många pinsam! Inte vill man vara den som ständigt går på toaletten? Som alla ska vänta på när man själv panikartat letar efter en toalett i ett köpcenter. Av protein brist kan du få svårigheter att hålla tätt. Även detta upplevs naturligtvis som väldigt jobbigt. Kommer det att synas? Vissa tjejer kan få känslan av att ”shit nu kom mensen, vad gör jag?” När det egenliten inte handlar om det så kan känslan vara den samma. Et innebär alltså att många lider av att det läcker en hel del. Du är absolut inte ensam! Känn dig aldrig dum för att du behöver gå på toa en extra gång. Det skulle alla behöva göra om de hade det som du har nu.

Vid hetsätning med kompensation kräkning störs naturligtvis välske balansen i kroppen. För varje kräktillfälle som du lyckas stå över jämfört med dagen innan kommer din kropp att samla på dig vätska. Det här innebär att om du övergår från att kräkas tre gånger om dagen, till en så kommer du känna dig mer vätskefylld. Få mer vätskeansamlingar i exempelvis benen eftersom att kroppen vill ha den eftersträvande vätskan. Kroppen hamnar i obalans och det är svårt för den att reglera vätskan som du vanligt kräks upp. Du kommer med andra ord att behöva springa på toaletten många gånger under den period där du försöker sluta med kräkningarna.

Musklerna kan i allmänt försvagas under en längre tids sjukdom. Urinblåsan är en muskel som alltså också försvagas och får sämre förmåga att fungera normalt. Till sist har vi tankarna. Om jag inte går på toa nu så blir jag kissnödig sedan. Jag går utifall att och gör man inte det får man för sig att man är mer kissnödig än någonsin. Försök först och främst tillsammans med en behandlare, kunnig person inom ätstörningens värld fundera ut om du kan ha brister i kroppen? Det kan vara lättare att jobba framåt med problemet om du vet din orsak. Alla är vi olika. Symtomen behöver inte uppstå men de finns där som en förklaring till att du inte är konstig, överdriver eller bara få för dig.

Till sist. Du får inte hoppa över att inta vätska för att slippa problemet. Hur ska du då kunna bli fri ifrån det om du bara skjuter upp problemet?

Anmäl
2014-01-21 14:52 #1 av: Lindb

Det är verkligen bäst att veta och påminna sig själv om att det är vätska, och inte fett som man samlar på sig när man slutar spy. Jag går igenom det här vaaaaaaaaarje gång jag slutar spy, även om man bara har gjort det ett par dagar.

Anmäl
2014-01-22 23:15 #2 av: SaaraE

Ja som du skriver, det återkommer varje gång och är minst lika konstigt och jobbigt gång på gång TROTS att man vet att kroppen reagerar så.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.