2014-02-20 14:37 #0 av: SaaraE

Vår kropp bär på egenskaper som gör att du kan bli frisk från en ätstörning. Den kan reparera sig och klara sig på egen hand, utan din ätstörning som i dagsläget kanske är med och styr? Tänk dig att du hela tiden väljer att kontrollera din vikt och närings intag, vilket är just det som sker vid en ätstörning. Det kan handla om att du vill gå ned i vikt, stå kvar på den vikten som du har nu eftersom att du ändå är ganska nöjd eller öka i vikt och muskelstyrka. Du lägger ned många timmar om dagen på att fundera och försöka styra kroppen dit huvudet vill. Ändå så lyckas du inte. Det är bland annat för att kroppen jobbar emot det sjuka som du styrs av.

Kroppen vill vara hälsosam och må bra, den vill ha den vikt som är normalt för just dig. Du kan inte jämföra dig med andra och dess utseende eftersom att våra kroppar ser olika ut. Kroppen är en fantastisk byggarbetsplats. Den ser till att näringen du får i dig hamnar på rätt ställe. Den ser till att sortera ut varje substans och näringsämne till de platser i kroppen som just behöver den råvaran. Den säger ifrån när du är hungrig och saknar energi samtidigt som den talar om för dig att sluta äta då den fått tillräckligt med bränsle. Våga lita på din kropp, den är skapad för att vi ska kunna leva ett friskt och hälsosamt liv.

Den reglerar inte bara intag utan också uttag. Säg att du är på middag och det är allt från för till efterrätt inom en kort tid, mer föda än vad kroppen vill ha. Då har nog du varit med om att kroppen ger ifrån sig mer urin och avföring? Allt extra stannar alltså inte i kroppen och bildas om till fett. Att äta extra en dag, under en semester vecka eller till helgen innebär inte att du måste öka i vikt. Om du samtidigt motionerar i normal mängd, till det du äter, så kommer din kropp att klara av det extra intaget.

När jag skriver lita på din kropp så menar jag att du inte behöver vara den som är där och styr och ställer. Många som försöker kontrollera sin vikt misslyckas. Kroppen blir kvar på samma vikt trots att du förgäves vill bli smal, fundera på varför. Kroppen vill inte sammarbeta med din ätstörning, det är därför vi får symtom. Vore det inte skönare att lägga alla de timmar som går till ätstörnings värld på något annat om ändå kroppen klarar av jobbet utan att du behöver vara där i tanken hela tiden? Det handlar om att du inte behöver vara där och peta i maten, vara där och räkna och väga för att kontrollera din egen kropp. Den kan jobba på egen hand, annars skulle väl inte så många på jorden ha en hälsosamvikt utan en ätstörningsproblematik.