Ätstörnings problematik i allmänt

Laxermedel

2014-03-06 16:08 #0 av: SaaraE

Här med tänkte jag att det vardags att slå ihjäl lite myter kring laxermedel och dess verkan. Många väljer att testa detta eftersom att de hört eller läst att det fungerar som ett sätt att gå ned i vikt på. Glöm aldrig bort att det finns baksidor med allt och just laxermedel har en alldeles för mörk baksida för att det ska vara värt besväret som tillkommer vid användning av just laxermedel.

För ett tag sedan kom en kompis fram till mig och frågade om det var effektivt att använda sig av laxermedel för att gå ned i vikt. Hon har inget udda beteende med mat utan ville som halva Sveriges befolkning - banta.

Frågan kom till mig för att hon ansåg att någon med en ätstörning kan det där med att gå ned i vikt och banta mer än någon annan. Samtidigt som jag höll med om hennes resonemang om kunskapen så blev jag rädd att till och med icke sjuka personer ser det som ett alternativ till att gå ned i vikt.

När du laxerar, gäller alla preparat, så kommer du inte få ut den viktminsking som du tror. Vatten förlusten får vågen att visa lägre siffror, salthalten i kroppen rubbas och genom dessa två anleningar upplever du att kroppen är slank, magen är platt osv. Vid laxering blir du högst av med 10-12 procent av det du stoppar i dig. Är det värt att spara in få kalorier för allt det negativa det medför? Magknipen är svår att stå ut med i längden. Kontrollen på toabesöken förstörs givetsvis och framförallt så skadas din tjocktarm, ibland för livet ut. Genom laxermedel får du din tarm att tro att den inte behöver jobba, den slutar helt enkelt att fungera.

Anledningen till att det här inte är ett bra sätt att gå ned i vikt på handlar om vårt tarmsystem. Laxermedel börjar verka först när den passerat magsäck och tunntarm där upptaget av det vi äter är som allra störst. När det överblivna sedan kommer till tjocktarmen tillsammans med laxermedlet betyder alltså det att verkan inte blir så stor som många tror. Ställ dig återigen frågan, är det värt det?

Om du nu sitter och faktiskt använder dig av lexermedel så ska du sakta minska ned på konsumtionen. De patienter som använt sig av stora mängder laxermedel kan faktiskt behöva veckor på sig att sluta. Tarmen måste tränas upp för att börja arbeta och det är den största anledningen till att det tar tid. Ett råd på vägen är att dricka vatten. För att magen ska komma igång behövs en normal (inte överdriven) tillförsel av vatten, ungefär 1,5 liter om dagen. Du bör även äta kost som gör att magen får arbeta.

Artikeln är baserad på egen erfarenhet samt boken mattillåtet

Anmäl
2014-03-11 10:45 #1 av: sudniF

Åh ja precis!

Laxermedel kan verkligen ställa till det.

Anmäl
2014-03-14 00:46 #2 av: SaaraE

Ja om det inte används på rätt sätt och av rätt anledning kan det skada kroppen för alltid.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.