Övriga artiklar

Att tvingas byta vårdkontakt

2014-04-08 14:33 #0 av: SaaraE

Har du en samtalskontakt som fungerar. En kurator, psykolog, terapeut som du trivs med? De flesta som tillhör landstinget för sin ätstörningsproblematik eller dåliga mående har en sådan kontakt i någon form. Hur blir det när du ska byta? När du tvingas till att byta.

Tanken växtes för mig när jag själv hamnade i den situationen. Under många år gick jag hos en sjuksköterska inom ätstörningstematet i vår stad. Helt plötsligt skulle hon byta tjänst och jag stod kvar där. Tomheten är enorm och det får vara så. Försök inte bara köra på, undvika att tänka på det, inte försvinner problem för att man stundtals inte funderar över dem?

Till en början, våga göra ett avslut. Våga trotsa dina jobbiga känslor i den situationen. De flesta inom vården som jobbar med detta är professionella. De vet hur ett avslut ska ske, hur det kan kännas för dig och hur det ska hanteras. Det är viktigt att våga prata med den som ska sluta. Tänk dig att du drar dig tillbaka och stänger av men ångrar dig i efterhand. Du har bara ett avslut och i efterhand kommer det kännas bra att du tog det. Kanske inte nu, kanske inte om en vecka eller om en månad men framåt kommer det en stund där du kan vara nöjd med dig själv att du genomgått avslutet.

Även om känslan kan komma efteråt, totalt ensamhet! Så är du inte ensam. Du har människor omkring dig. Tänk utanför mottagingen, utanför behandlings ställen. Har du inte någon vän, någon i familjen, släckt eller någon annan i vardagen som gör att du inte hamnar i total ensamhet? Oftast har du i alla fall någon. Tänk att vården inte är allt. Det kan vara en stor del av ditt liv, just nu men det är aldrig allt. Försök vila i de saker du har under tiden det känns som jobbigast att du tvingats avsluta en bra vårdkontakt.

När du har gått igenom det här så kommer du gå vidare med en stor styrka. Du har en erfarenhet som innebär att du växt som person, du klarade ju att gå igenom det här. Även om du står på andra sidan och är ledsen så klarade du av det! Alla kan, även du och det här är något som kommer ske hela livet. Alla kommer vi någon gång tvingas avsluta kontakter, gå vidare i livet och mista viktiga personer omkring sig men sådant är livet. Använd dig av den tanken när du mår dåligt eller känner dig ensam. Nu har du gått igenom det här en gång och det kanske kan innebära att nästa gång blir något mildare.

Anmäl
2014-04-10 10:17 #1 av: litenvovve

Nu talar jag utifrån egna erfarenheter, tankar och reflektioner...

Att byta samtalskontakt, att den avslutas väldigt hastigt eller att man faller mellan stolarna... Tyvärr verkar det vara ett ständigt återkommande problem inom landstinget. Men också den privata vården. För mig har det inte fungerat mycket bättre inom det privata än landstinget.

Att bli/känna sig sviken i en situation där man är extra sårbar (som vid exempelvis vid en svår ätstörning) är inget man ens önskar sin värsta fiende. Men ändå är detta ett ständigt problem. Patienterna blir inte informerade om vad som händer och vad som komma skall.

För varje gång jag har blivit sviken/ fallit mellan stolarna/ fått byta samtalskontakt, så har jag fallit ännu lite djupare och känslan är fruktansvärd. Jag har känt mig så misslyckad, så bortglömd och så övergiven. Men någonstans där inne jublar ätstörningen och blir ännu lite starkare.

Till slut betyder inte vårdens "Denna gång lovar vi", ingenting och tillslut har man tappat tilliten helt och hållet.

Jag personligen kommer aldrig någonsin tro på vårdens lovord igen. Möjligtvis har jag haft otur med vårdkontakter men någonstans tror jag att många andra med en svår anorexia/ annan ätstörning har varit med om antingen samma saker eller liknande.

Detta är något ingen ska behöva gå igenom och för att detta ska fungera så måste vi som patienter ställa krav och kräva att vi får vård enligt de rättigheter vi har!

Lycka till alla goa människor där ute! kram!

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.