2014-10-05 16:07 #0 av: SaaraE

Protein är kroppens byggnads stenar. Vem har inte hört den meningen på många lektioner i skolan? Ett slitet utryck men ändå väldigt bra beskrivande. Protein är en av kroppens viktigaste byggnadsstenar.

Anledningen till att det är en sådan viktig byggnadssten är att kroppens celler till en viss del består av protein. Våra kroppar är uppbyggda av celler och där av förstår alla nog vikten av innebörden till att få i sig tilläckligt mycket protein. Ändå är det vanligt med protein brist vid en ätstörnings problematik.

Många använder sig av vegetarian livsstilen för att slippa äta vad familjen äter. För att kunna kontrollera och få laga sin egen mat eftersom att andra upplever det som krångligt. Det finns behandlingar inom ätstörningsvården som inte tillåter att man äter en vegetabilisk kost. Det är inte för att krossa de vars vilja är att skapa en bättre miljö eller för dem som tänker på djurriket. Däremot drabbas de eftersom att så många väljer att bli vegetarianer i början av sin ätstörningsproblematik.

Det finns två olika proteinkällor. Animala och vegetabiliska proteiner. De animaliska liknar bäst de som är gjorda för vår kropps proteinbas. Det vill säga kött, fisk, ägg och mjölkprodukter. Att undvika dessa livsmedel kräver en stor kunskap till hur du ska kunna tillföra tillräckligt mycket protein till din kropp. Det räcker inte med att förstå att exempelvis bönor är ett bra alternativ. Du måste ha koll på med vilka kombinationer i din kost som gör att bönorna tar ut sin rätt.

Visste du att för lite fett och kolhydrater också kan leda till protein brist? Proteinet bryts ned i kroppen eftersom att det inte finns tillräckligt mycket fett och kolhydrater. Om du då slås av tanken till att det är bra att få i sig för lite protein med tanke på att kroppen då väljer att bryta ned det kvarvarande fettet så är du ute och cyklar. Vi kan inte påverka vår kropp på det sättet. Det går långt innan alla muskler och organ drabbats av kroppens nedbrytande av protein celler. Då ligger du antagligen sedan länge på sjukhus med akut vård, det är alltså inte någon ide att tro att kroppen jobbar som du i din ätstörningsproblematik skulle vilja.