Annons:
Etikettmat-och-näringsämnen
Läst 4329 ggr
SaaraE
2014-10-05 16:10

Kolhydrater

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Det finns många dieter som kapar ned på kolhydrater. Det ska helt enkelt vara så. När du bantar äter du mindre av bland annat kolhydrater. Ställ dig frågan varför? Varför drar du ned på ett näringsämne som är så viktigt för kroppen, för att vi ska må bra både fysiskt men också psykiskt.

Kolhydrater bildar nämligen hormoner som påverkar vårt mående. Om måendet sjunker och du går in i väggen/ hamnar i en depression är det tio gånger vanligare att du ökar på ditt kolhydrats intag. Så varför inte äta lagom redan från början?

Kolhydrater är inte farligare att äta än andra livsmedel. Du går inte upp i vikt av kolhydrater och de lagras inte i kroppen längre än ex. protein. Vad gör dem då i kroppen? De kolhydrater vi äter och som bryts ned till glukos. Hjärnan, nervsystemet och musklerna är i behov av kolhydrater. Det är en förbrukningsvara för kroppen som vi måste se till att fylla på. Hjärnan i sig bildar serotonin, ett hormon so påverkar vårt mående i stort. För att bilda serotonin behövs kolhydrater från pasta, ris, potatis, böd osv. Det räcker alltså inte att äta av de långsammaste kolhydraterna så som frukt. Då får inte kroppen de byggstenar till något som är så viktigt som hur vi faktiskt mår.

Varför blir man sugen på godis, vitt bröd, snacks och annat som i din värld antagligen klassas som onyttigt? Jo, för att kroppen har fått i sig för lite kolhydrater från början. Det vore fin fint om det fungerade så att kroppen nöjde sig med ett äpple, då skulle väl din diet vara lysande men tyvärr fungerar det inte så. När kroppen har en brist vill den ha det fort, alltså de kolhydrater som kallas ”snabba kolhydrater”, de som bryts ned snabbt. Men det är också dessa som ger dig en längre mättnad. Så om du hade ätit det från början i en lagom mängd skulle mättnaden sitta kvar och vara jämn över hela dagarna så att du inte får dessa dippar med ett enormt sug. För det är ju oftast då du äter för mycket av det goda. Rädslan förkolhydrater kanske inte behöver vara så stor ändå?

Sara - Sajtvärd för Ätstörningar ifokus

 

Annons:
Upp till toppen
Annons: