2014-10-05 16:14 #0 av: SaaraE

Fett är ett näringsämne. Så beskriver Gisela fett i boken "Mattillåtet". Att framföra fettets betydelse i kroppen kan för en person med en ätstörning innebära totalt tankestopp. Fett gör en tjock, punkt. Men det fungerar inte riktigt så. Här kommer en beskrivning på vad fettet används till och vad som sker om i kroppen får i sig tillräckligt mycket av det.

Brist på Fett i kroppen ger symtom så som:

Försämrat smaksinne (där av att många ätstörningspatienter kan krydda sin mat så extremt) Ökad infektions risk, Dålig sårläkning, Ögonproblem (sveda och sämre förmåga att ställa om från mörkt till ljust), Sänkta reflexer, Tvångsmässighet och Dåligt minne.

Är det verkligen värt att riskera att förblöda vid en större olycka, enbart för att du är rädd för fett? Är du beredd att offra din förmåga till att koncenterara dig i skolan eller på jobbet? Det är frågor som alltid bör ställas till någon som dragit in på fettet i kosten som personen ifråga äter. Troligtvis får man svaret Ja, jag är beredd att offra allt detta. Tänk då på att patienten, din vän eller familjemedlem är påverkad av svälten, av för fettfri kost och att ätstörningen pratar, inte en enda frisk människa på jorden skulle vilja ge det här till sin kropp. Det visar på hur stark sjukdomarna är och hur svag man blir av att leva i det.

Vad behövs då fettet till? Den kanske, lättaste anledningen till att förstå att kroppen behöver fett är att det isolerar. Näringsämnet - Fett, behövs för att hjälpa kroppen att hålla en jämn kroppstemp och för att skydda de inre organen. Det fett som vi får i oss lagras inte - som många med en ätstörning tror - som rent fett på kroppen. Cellernas skal består till 40 % av fett, som i sin tur omger våra organ så som hjärna, njurar och livmoder. Fettet behövs för att vi ska kunna överleva.

Utan fett kan inte kroppen tillgodogöra sig fettlösliga vitaminer och smakämnen - därför har de med fettbrist sämre smaksinne. Genom att äta tillräckligt mycket fett blir kroppen mätt i rätt stadie av måltiden. Känner du igen dig i att du kan äta tio tallrikar sallad utan att bli lika mätt som om du skulle äta en tallrik med vanlig mat? I slutändan kan du komma upp i samma energi mängd med fettfri mat som en normal kost bidrar till och då är du förmodligen inte mätt lika länge som om du hade ätit mat med normal mängs fett i.

Fett är något bra som kroppen inte klarar sig utan. fettförrådet tar slut och behöver fyllas på.