2014-12-15 10:18 #0 av: SaaraE

Ätstörning och julen. Mat, mat och mat. Alla flockas kring mat och de godsaker som julen innebär. Är du en av dem som fasar inför det? Som inte vet hur du ska hantera det hela? Här nedan kommer ett par småtips hur du kan tänka kring denna högtid.

Till en början. vad känns okej för dig att äta? Försök fokusera på det som du kan tänka dig äta utan att det slutar i en hetsätning, utan att det är totalt tomt på din tallrik. Om bulimin spökar i ditt huvud och du är medveten om att du inte klarar av att fika, äta efterrätt eller godis eftersom att det kommer sluta i en hetsätning. Är det verkligen värt det? Din kropp skadas och du lär må ännu sämre. Det är okej att hoppa över allt det extra ur den synvinkeln.

Mat måste ju dock alla äta. Om din ätstörning är dold för alla i din gemenskap kan det komma att ge enormt mycket ångest. Hur ska du göra för att ingen ska få veta men samtidigt göra hjärnspökena nöjda? Bestäm dig i förväg på ett ungefär vad du ska ta. Det kommer lindra din ångest när du väl står det inför all mat och ska plocka ihop en tallrik.

Om de i din närhet vet att du har en ätstörning öppnas ännu en dörr. Du kan ta med egen mat. Det som du klarar av att äta. Rädslan kommer i att andra kommer fundera,  titta på vad du äter och hur mycket. Det finns säkert dom som tänker en tanke, scannar av MEN sen så släpper folk det. Vem är intresserad av att sitta och jämföra sin jultallrik med någon som har annan mat - även för en icke ätstörd person kommer det innebära en viss "ånger" över att dom själva har tagit så mycket mat. Ingen vill känna den känslan över jul, därför släpps nog tanken fortare än vad du tror.

Utmana dig själv över julen? Om du har kommit så långt att du faktiskt vill bli frisk, försöker jobba emot ätstörningen så kan du ta tillfället i akt och utmana dig själv lite grann. Vi pratar inte om att bestiga berg under julhelgen där dina kontakter inom ätstörningsteamet, psykiatrin osv. är på jul ledighet. Men ofta har du ett stort utbud av mat under julen, mycket att välja mellan. Ta en sak som du tycker är något jobbigare, men ändå något som inte förstör hela din helg.

Kom ihåg att julen inte ställer högre krav än vad du gör över dig själv.