2015-03-22 11:14 #0 av: SaaraE

Hur fungerar du som anhörig, förälder eller vän till någon i din närhet som har en ätstörningsproblematik? Vågar du enbart finnas vid den sjukes sida? Utan att agera med ilska mot vården, försöka skaffa bättre hjälp till den du älskar. Det är inte lätt men i vissa fall det bästa du kan göra.

Måste börja med att säga att det självklart finns många fall där någon anhörig är avgörande med sin påstridighet till att ex. deras dotter får vård för sin ätstörning. Det är inte lätt, inte på långa vägar. För hur ska man kunna kliva åt sidan och bara se på, speciellt om någon bara blir sämre.

Om vi leker med tanken att den drabbade faktiskt får behandling och har i åtanke om att man faktiskt kan bli sämre till en början. Då är det, det bästa stödet du kan ge att bara finnas till. Krama om, prata och LYSSNA. Umgås och försök skapa en relation som gör att den drabbade till slut själv väljer att släppa in dig allt mer. Ge det lite tid.

Att ringa runt till behandlingsställen, prata med chefer och behandlare kan ibland få motsatt effekt. jag har träffat många, framförallt tjejer genom åren på olika avdelningar som saknat någon närstående som bara finns där. Det har fallit sig så att deras föräldrar legat på med så mycket hat, ilska och panikkänsla på att dottern i familjen ska få mer vård, annan vård, vad som helst bara hon blir frisk. Relationen till varandra och stödet av att någon bara kommer och hälsar på, umgås med en eller sätter sig på sängkanten hemma och talar om att de bara finns där betyder mer än något annat.