Annons:
Etikettpsykisk-ohälsa
Läst 4024 ggr
SaaraE
2015-04-22 15:20

Att medicinera

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Att få utskrivet medicin vid en ätstörnings problematik är ett vanligt steg i en behandling. Vad tycker ni om det? Mina föräldrar blev väldigt oroliga då jag fick både det ena och det andra utskrivet, det gick på löpande band. Har du någon anhörig du är orolig för? Vad innebär det egentligen att ta olika mediciner och varför gör man det?

Till en början vill jag skilja på tabletter som är beroendeframkallande och narkotika klassade, mot dem som skrivs ut till en början. För det börjar oftast så att du får något lättare emot din ångest. Kanske går du i behandling och får ökad ångest av att behöva inta mat på ett nytt sätt. Antidepressiva läkemedel är också något som är väldigt vanligt. Det är inte sällan den som drabbats av en ätstörning även är deprimerad. Men vart går gränsen för att börja medicinera?

Det finns positiva delar med att medicinera ätstörnings patienter. Om ångest kan minska, om livet kan kännas något lättare med hjälp av några tabletter om dagarna kanske det är värt det? Istället för att bara sjunka djupare och djupare ned i mörkret. Det kan ju även leda till att problemen ökar och mediciner av andra slag behöver sättas in.  

Är du rädd för att någon ska skriva ut starka tabletter till ditt barn? Jag kan lugna dig med att det brukar behöva gå ganska långt innan barn och ungdomar får starka lugnande/ sömntabletter som är narkotika klassade. Dessa leder till ett beroende. Vilket gäller all medicin men det är skillnad då även kroppen blir beroende av dessa tabletter. Det blir svårare att sluta med dem, inte bara för det psykiska måendet utan även för att kroppen säger ifrån.

Om du är orolig för att ditt barn börjar få utskrivet tabletter utom din kontroll tycker jag att du ska höra dig för. Vem har skrivit ut dom och varför, kan du ta kontakt med den läkare själv? Det kan vara kränkande men jämför det med bråk och konflikter som kan uppstå när du bara står vid sidan av och ser på.

Som slutsats. Mediciner kan hjälpa, absolut men jag tycker inte att du ska godta att dom utgör mer än grunden för behandlingen av den som är sjuk. Det är viktigt med uppföljning av medicineringen.

Sara - Sajtvärd för Ätstörningar ifokus

 

Annons:
Upp till toppen
Annons: