2015-04-26 13:54 #0 av: SaaraE

När jag gick på gymnasiet umgicks jag med en tjej som utvecklade en ätstörning. Idag är hon fullt frisk och själva sjukdomsförloppet gick inte speciellt långt men jag minns fortfarande oron kring henne. Vad gör man som kompis när man står vid sidan av?

Eftersom att jag själv också var sjuk så såg jag tecknen lite före alla andra. Det gjorde att jag stod och såg på när min kompis gick ned i vikt utan att någon annan förstod problemet. Något år tidigare hade vi ombyta roller. Då var det hon som såg på när jag sjönk längre och längre ned i ett psykiskt dåligt mående. Efter att jag behövt besöka sjukhuset för mina skador vände hon sig till min mentor på skolan. Till en början blev jag arg, ledsen och besviken, vad händer nu? Men sen vände det. Det var tvärt om ganska skönt att någon såg problemet och hjälpte mig.

Vad vill jag ha sagt med detta? Jo, jag har stått både bredvid och levt i det själv och för mig var det ingen tvekan om att ta till hjälp när hon började kontrollera maten. Det lättade lite inom mig, det är för tungt att gå och bära själv. Du måste tänka att du som vän inte kan ha det ansvaret på dina axlar. Du sa finnas där som en vän, som en ventilation till din kompis känslor som kanske inte platsar i terapi rummet. Glöm aldrig bort att du gör ditt bästa.

Man reagerar väldigt olika på om någon i ens närhet blir sjuk. Kanske blir du rädd? Eller arg? Alla reaktioner är okej. Kapsla inte in dom utan känner du att det blir övermäktigt, se till att prata med någon om det. För att du ska kunna vara det bästa stödet till din vän måste du må bra i det hela, så bra som det kan vara. Förstår du inte varför, hur och hur det kommer sig att hon/ han beter sig som dem gör, FRÅGA. Oftast kommer svaren lättare när du som vän ställer frågorna. Det värsta som kan hända är att du inte får något svar.¨Du kan även läsa på om själv ätstörningen då det kan kännas tryggt att veta mer om hur din vän har det.   

Kom ihåg att du enbart är en vän, en människa med egna känslor. Om du inte orkar stå vid sidan av så är det okej. Det kan vara skrämmande att bara se på och det är en känsla som är okej att ha. Det kanske till och med är så att du behöver ta en paus från er vänskap. Ditt mående är minst lika viktigt som din kompis, glöm aldrig det.