Ätstörnings problematik i allmänt

Vad handlar en ätstörning om?

2017-12-19 20:55 #0 av: [KatarinePierce]

Om du tänker väldigt mycket på mat och vad du äter kan det bero på att du har en ätstörning. Det är vanligt att den som har en ätstörning tänker mycket på sin kropp och är sträng eller dömande mot sig själv. Det går att bli av med ätstörningar och det finns hjälp att få.

En ätstörning syns nästan aldrig på utsidan,vem som helst kan få en ätstörning oavsett vikt. Såklart spelar inte kön eller ålder någon roll heller,fast det är vanligt bland unga. Alla sorters ätstörningar påverkar alltid,du tänker oftast illa om din kropp,en ätstörning är mycket stort problem,och det kan bli din död. Sök hjälp hos BUP använd sökfunktionen för att hitta artikeln om BUP

Du kan veta att du har en ätstörning genom att du tänker på din vikt,och mat ,undviker att gå på fester för att inte visa att du inte äter.


Tecken på en ätstörning

- Du vill gå ner i vikt,och blir bara mer och mer upptagen av det

-Du hoppar t ex över frukost,lunch och kanske bara äter ett äpple om dagen

-Du tränar överdrivet mycket.

- Du försöker kräkas upp det du har ätit

Olika ätstörningar

Olika ätstörningar

Inom sjukvården används olika namn för olika typer av ätstörningar, olika diagnoser.

Anorexi, eller anorexia nervosa som sjukdomen heter på medicinskt språk, kallas också för självsvält och betyder att man svälter sig och är livrädd för att gå upp i vikt. 

En annan diagnos är bulimi, som heter bulimia nervosa på medicinskt språk. Det innebär också att man tappar kontrollen och hetsäter och sen försöker göra sig av med det man har ätit.

Hetsätning, eller BED som det förkortas till på engelska, liknar bulimi förutom att man inte försöker göra sig av med det som man har hetsätit.

Man kan även ha andra sorters allvarliga problem med maten även om dessa inte är formella diagnoser. Ibland pratas det om idrottsanorexi, som är när man idrottar mycket och äter för lite så att det leder till tecken och symtom på anorexi.

Det pratas också om något som kallas ortorexi, som innebär att man tränar hårt och äter överdrivet och tvångsmässigt hälsosamt på ett sätt som blir skadligt för kroppen.

Artikel av KatarinePierce får ej kopieras utan tillstånd

Hjärta Ett hej kan göra så mycket Hjärta

Anmäl
2017-12-21 22:50 #2 av: shia

En annan "diagnos" man kan få är "duärfrisktrotsdetdusäger" under snart ca 4 år har jag svält mig själv i perioder, gått ned massor i vikt å sedan hetsätit upp, spytt, tränat, svältit. I våras kasta jag upp maten ja men 3-4 ggr/dag. Kuratorn på skolan skicka remiss till vårdcentralen -som inte brydde sig ett skit. När skolan börja im nu i höst, svälte mig, gick ned, svimmade på idrotten, åt inget på 4 dagar, hela klassen går till lärare å alla som inte gör något. Jag försök ta mitt liv. Hamnar på BUP, berättae saning om mina panikattacker, självskadebeteende. Självmordsförsök(polis osv vart inblandat i det, inkl skola å föräldrar å alllt) att jsg svält mig, spyr,
Det enda personalen på BUP sa. Efter andra gången(som var 1 må efter då jag kommit akut, de måst typ följa upp 1 må efter sen va 3 e) var att de endast hjälp de med psykisk ohälsa och att du mår bra. Dina tankar är helt normala för tonårstjejer.
Och det gjorde ju att jag förminska mitt problem ännu mer, jsg är inte sjuk, de sa dem sjålv, trots alla kilon som ramlar av oroliga klasskamrater å lärare som inte vet vad de ska göra.
De skicka tbx remiss till vårdcentralen då jag sa att jag vill ha hjälp å bli frisk(men e int sjuk enligt dem) men den har kommit bort ellwr bryr de sig ej.
Vågen står kvar hemma trots jag bett dem ta bort dem, min familj är lika äckliga vid maten, rapar, säg att oj jag åt för mkt, känns som jag ska spy. Måste banta osv.
Vore de inte för mina vänner i klassen som "tvingar" mih till matsalen och ta mat, så skulle jag lätt kunna svälta mig 4-5 dagar.
Trodde bup skulle kunna hjälpa.... Men inte mig... Bad även när de sa att jag inte skulle dit mer att få byta person. Men nope, då jav inte skulle få gå däe blablabla.

Anmäl
2017-12-22 09:14 #3 av: [KatarinePierce]

#2 Otroligt hemskt! Krya på dig

Hjärta Ett hej kan göra så mycket Hjärta

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.