Mat och recept

Matintag

2012-12-02 22:08 #0 av: koboll

Hej allihop!

Jag är en tjej på 22 år vars ätstörda historia började när jag var nio, det började bli sjukt mycket värre när jag började på högstadiet och fram tills idag så har det gått upp och ner. Är just nu inne i en dålig period. Har tidigare (hösten 2010- våren 2011) gått i behandling men har inte fått någon mer hjälp efter det då jag flyttat.

Nu har jag tagit mod till mig att be om hjälp igen och har börjat lite smått. Problemt är att jag nyligen fick en depressionsdiagnos som, enligt min terapeut, garanterat behöver medicineras för att det ska bli bättre. Hon fokuserar alltså mest på det eftersom hon anser det vara mest aktuellt för stunden.

Jag känner bara att jag behöver hjälp med maten då det inte alls funkar nu. Jag vet inte vad jag ska äta. Har även IBS, så för mycket kolhydrater, för mycket fett och laktos gör att min mage inte fungerar alls. På grund av depressionen så har jag absolut ingen lust eller ork att laga mat och därför så hamnar jag lätt tillbaka i mina dåliga vanor där jag inte äter något eller bara äter något som inte behöver tillagas.

Min fråga till er handlar om vad jag borde äta och hur mycket. Är det någon som har ett matschema som ni kanske kan dela med er av? Eller har ni några andra tips på vad jag kan göra?

Jag vill börja äta men om jag inte har det nedskrivet så äter jag alltid mindre av rädsla för att äta för mycket...

Tack på förhand!

Anmäl
2012-12-15 22:40 #1 av: Tiramisou

Har du kikat lite på paleo-recept? Väldigt lite kolhydrater, och inte alls lika mycket fett som i t.ex lchf. Dom som äter paleo äter inte proccecerad mat, rotfrukter och frukter i viss mån, men mest grönsaker och kött. Det finns väldigt mycket variation på hur man vill äta, men för lite tips kan du ju kika här: 
http://paleodietlifestyle.com

http://livinpaleocuisine.com/paleo-challenge/

http://fastpaleo.com/category/all-recipes/

Hoppas det löser sig för dig, jag vet själv hur jobbigt det är att ha en ätstörning i bagaget. Det försvinner aldrig helt.

Kramar!

Anmäl
2012-12-16 09:22 #2 av: Zadeira

Jag är väldigt restriktiv när det gäller att råda folk med sjukdomar angående mat, för jag känner att det är så lätt att det blir fel. Jag har inte kunskapen att ge ett kostschema som tillgodoser din kropps näringsbehov osv utifrån det du skriver om att du inte klarar av mycket kolhydrater, fett och laktos.

Mitt råd till dig är att gå till en dietist eller läkare som kan hjälpa dig med kostscheman som tillgodoser alla dina behov utifrån dina förutsättningar.


Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.