Hetsätning

2013-06-18 10:14 #0 av: Zolah

Hejsan

Jag har förut varit misstänkt för att ha varit nära på att ha anorexi för flera år sedan, men efter det har jag väl byggt upp en konstig relation till mat.

Jag har väldigt svårt att sluta äta ibland, och det är ännu värre nu när jag har concerta. Concertan gör ju inte att jag blir hungrig, utan tvärtom. Jag upplever lite att jag har bättre kontroll över maten när jag äter medicinen, men om jag nu skulle glömma att ta den... så blir jag frukstansvärt hungrig och kan ha svårt att sluta. Ibland får  jag ont i magen av allt jag äter, men fortfarande känner jag hunger. 

Jag har funderat på det lite, är det så att det var så innan jag tog medicinen men jag märkte inte skillnaden då det var 'normalt' för mig? och nu när jag har medicinen så vet jag bättre hur det igentligen 'normalt' ska vara? jag blir inte klok.. 

Efter jag hade fått anorexi varningen har jag varit mer på den tunga sidan, som mest har jag vägt 114kg( jag är 180 ). Idag är jag lite rädd att jag är på väg uppåt igen, är väl på väg mot 100kg snart. Har funderat på om jag tappade nån form av mat uppfattning då, som  nu ligger och stör. Jag vet inte riktigt vad jag ska göra, om det är bara jag som uppfattar saker fel. Hursom så funkar detta inte särskilt bra, och jag mår ofta dåligt pga hur jag äter. Jag fattar som inte hur jag ska äta eller hur mycket, det känns som att jag inte kan äta 'rätt' utan att det blir antingen för mycket eller för lite. 

Medicinen gör det nog lite värre med det, då  jag tappar all hunger ibland och rent av får problem när det kommer till att bestämma mat.

Vad är en matstörning? är det så att jag kanske har hetsätnings problem? eller är jag bara nojjig ...   

Förlåt om jag verkar konstig på detta, kändes bara som ett bra ställe att gå till för att få hjälp med svar på frågor. 

Anmäl
2013-06-18 13:45 #1 av: Kaiia

Ätstörningar kan se väldigt olika ut, och det verkar ju faktiskt som att du har problem med maten. 

Jag vet inte riktigt vad som skulle funka bäst för dig. För det första är det jätteviktigt att äta regelbundet. Frukost, mellis, lunch, mellis, kvällsmat, kvällsmacka brukar jag rekommendera. Det är bättre att äta flera små mål än ett stort. 

Eftersom du inte riktigt känner när du är hungrig är det bra med rutiner. Kanske skriva ett matschema? Kanske förbereda matlådor, så du alltid har rätt storlek på en portion? Om du inte vet hur stora portionerna ska vara kan du tänka att du hade en syster i samma ålder som du, som du ska lägga upp mat till.

Försök se till att äta nyttig och varierad mat. Tallriksmodellen är bra för att se ungefär hur en portion ska vara uppbyggd. 

Sajtvärd på Lajv och medarbetare på Ätstörningar :)

Anmäl
2013-07-25 02:21 #2 av: Kaiia

Hur går det?

Sajtvärd på Lajv och medarbetare på Ätstörningar :)

Anmäl
2013-07-25 02:23 #3 av: Zolah

Inte så mycket ändring, har haft en del annat nu så ledsen att jag inte svarade på senaste ^^;

Anmäl
2013-07-25 02:25 #4 av: Kaiia

Äter du fortfarande Concerta?

Sajtvärd på Lajv och medarbetare på Ätstörningar :)

Anmäl
2013-07-25 09:58 #5 av: Zolah

Ja det gör jag, håller på arbeta på att göra rutiner just nu . Är bara svårt när det är nån annan i hushållet också, om du förstår vad jag menar?

Har tänkt testa ditt förslag med matlådor, det största problemet är att det blir väldigt sällan handlat grönsaker då det blir typ bara jag som äter dem. ( och just nu har det varit att jag inte följt med på handling då det behövts handla, pga att jag varit borta eller så )

Ibland har jag funderat i ren frustration om jag ska köpa sånadär bars så jag äter en sådan då jag inte känner hunger för något, bara för att få saken överstökat.

Anmäl
2013-07-25 11:36 #6 av: Kaiia

Rutiner är bra :) Kan du inte försöka få med henom i dina rutiner då? 

Skriv en matlista åt personen ;)

Typ såna här? 

Inte för att vara sån, men dom verkar ju allmänt värdelösa D:

Nån gång ibland är det ju okej att äta "skitmat", men det är mycket bättre och hälsosammare att äta lagad mat. Dock är det ju jobbigare, men om man bara får det till en vana så brukar det gå att lösa :)

Sajtvärd på Lajv och medarbetare på Ätstörningar :)

Anmäl
2013-07-25 11:45 #7 av: Zolah

Det är svårt, han är i en depression nu samt att han nu åker bort om dagarna för att ta dropp. Så både hans sömn och när han är hemma är svåra att få med i planeringen, vilket gör det svårt för mig. Det är också svårt att planera utan honom också >_<

Kan som inte, Jag äter mycket olika mat och han har rätt speciella vilkor. Det får inte innehålla ost bland annat, och sedan brukar det dyka upp andra saker som han inte tycker om eller tycker passar. Vi håller på försöka göra matlista men det är svårt, så det blir mer att jag backar då jag kan äta det mesta. Om jag fick välja skulle jag äta fisk minst en gång i veckan sedan äta massa soppor. ( brukar göra från scratch själv, udon soppa med färska grönsaker/kyckling är super gott och lätt att frysa ^^ )

Jag vet att dom kan vara dåliga, men dom ska ju innehålla allt som ska finnas i en måltid. Och att byta ut lunch/frukost med en sådan kanske inte skulle vara så svårt - och jag slipper bråket om vad som ska ätas. ( både från vad min sambo skulle kunna äta och jag har inte problemet att välja mat/äta mat ).

Jag vet inte, blir så frustrerad. Dels på problemen som dyker upp pga min problematik ( as/adhd ) och sedan det med mat och person livet. Allt hänger ihop så tätt så om jag inte får grepp om ett så blir det inte så med det andra heller.. blir så trött och ledsen..

Anmäl
2013-07-25 11:58 #8 av: Kaiia

Jag hade skrivit ett jättelångt inlägg, och sen bestämde sig min dator för att jag inte alls behövde skicka det, utan raderade allt -.-

Sajtvärd på Lajv och medarbetare på Ätstörningar :)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.