2013-10-30 11:12 #0 av: SaaraE

"Vad fräsch och pigg du ser ut!" "Härligt att se att du gått upp lite i vikt och fått lite mer färg i ansiktet!" "Bra gjort att ta dig upp ifrån det sjuka och bli mer likt oss andra i kroppsformen!"

Att ge kommentarer till en person som är på gång att tillfriskna från e ätstörning kan vara väldigt känsligt. Trots att man vill bli frisk, jobbar emot det sjuka så finns en del av ätstörningen kvar, den som säger att du är för tjock, ful och äcklig.

Genom kommentarer kring vikt, utseende, mående skapas en högre ångest nivå och man kan lätt skjutas tillbaka i det sjuka. Att leva med, umgås eller vara kompis till någon med en ätstörning är inte lätt, ibland är det minst lika svårt som att vara sjuk! Man vet ju inte vad som skadar när man inte upplevt känslan själv.

Ett gott ord på vägen kan därför vara att spara in på kommentarer kring tillfriskandet. Fokusera på annat istället, är det så att hon (självklart finns det killar med) börjat med någon aktivitet? Fått något nytt intresse på vägen mot det friska? Väder, vind, tv program, prata om andra i rummet och flytta fokus från den som är sjuk. Det hjälper en person att friskna till från en ätstörning.