2013-11-02 12:11 #0 av: SaaraE

En sak som kan göra mig väldigt irriterad och ledsen är att så många människor med ätstörningsproblematik får kämpa halvt ihjäl sig för att få vård. Det ska inte behöva vara så att personer väljer att exempelvis ta till ett självskadebeteende för att på så sätt få vård snabbare. Det är så tråkigt att se att tjejer jämför sig, att vården jämför dem. Du behöver aldrig ta till självskadande handlingar bara för att någon i din omgivning gör det, bara för att du läser att det är vanligt ihop med en ätstörningsproblematik.

Jag skulle snarare säga att du inte tjänar på det alls. Vad hjälper det dig? För stunden, ja men sedan då? Om det är krångligt att få vård för sin ätstörningsproblematik innan andra beteenden dykt upp så blir det ännu svårare nu. På de flesta vårdställen med specialist vård för ätstörningar har de inte möjlighet att behandla ett självskadebeteende i en större skala. Då skickas du troligvis vidare till den rena psykiatrin där vården kring ätstörningar ibland kan skifta.

Även om du inte får hjälp direkt så får du inte glömma bort att du är sjuk. Du sökte till vården för att du var sjuk alternativt att någon i din omgivning gjorde det åt dig eftersom att du är sjuk. Att stå i kö har aldrig gjort dig frisk, så låt dig inte luras av de sjuka tankarna i väntans tider. Du behöver inte lyssna på de negativa tankarna som säger åt dig att bli lite sjukare, lite till, bara för att vara sjuk innan du kan få bli frisk.

Ju längre tid du står i kön till behandlingen/ hjälpen du ska få så skjuts ju automatiskt tiden till friskhet framåt och kom ihåg att det även sker (tiden tills du blir frisk) för varje val du gör med den sjuka rösten i ditt huvud. Pröva att tillåta dig själv att jobba med något under tiden du inväntar den hjälp som du behöver!