Jag behöver råd!

Hjälpa sig själv att få bort ätstörning?

2017-01-03 16:00 #0 av: en_person

Väldigt jobbigt att skriva detta, men behöver för har nyligen insett att jag verkligen har en ätstörning. Jag har hetsätningsstörning (förkortas BED).

Jag mår psykiskt dåligt sedan flera år tillbaka. Bitar utav min historia tillsammans med att få något sätt att dämpa ångesten har blivit att jag har fått denna ätstörning. Problemet är bara att jag har för mycket med min psykolog att prata om. Jag har en bra kontakt med min psykolog på Vuxenpsykiatrin. Men vi har så mycket som behövs pratas om tex ett trauma jag har varit med om. Så vi har inte tid att prata om min ätstörning, speciellt eftersom att min ätstörning redan har pågått i nu ett år, så känns det inte så speciellt att ha det längre.

Nu till frågan: hur kan man hjälpa eller fixa sig själv så att man får bort ätstörningen? Jag har nämnt att jag har denna ätstörningen för min psykolog, så vi kommer ta upp den så fort vi har tid för det. Men jag behöver få bort min ätstörning, blir jobbigare hemma också pga denna + att jag slösar mycket pengar att äta pga ätstörningen.

Någon som vet hur man kan hjälpa sig själv med att bli av med denna ätstörningen??

Tacksam  för svar!

Anmäl
2017-01-03 16:18 #1 av: Sommarek

Jag tycker du ska ta det med din psykolog även om du har mycket annat. Hon kan säkert ge dig verktyg som gör att du kan börja tygla din ätstörning.

Att säga om "man" kan lösa det själv är svårt. Somliga kan, andra kan inte och en del behöver lite hjälp. Oavsett om du gör det själv eller med hjälp, så är det en bra idé om du kan identifiera när du hetsäter (trött, ledsen, ensam?) och sedan hitta att annat utlopp för det du känner, något som är bättre för dig.

Anmäl
2017-01-03 16:24 #2 av: Anonymos

Jag hjälpte mig själv utifrån en ätstörning... Det tog tid, men jag insåg själv efter ett tag hur kasst jag mådde av att inte äta osv. Till att börja med försökte jag bryta alla vanor jag hade gått till som utvecklat min ätstörning. För mig var det exempelvis att jag uteslöt pasta, ris, bröd m.m, även potatis åt jag inte eftersom att det i mina ögon var farligt. Funderar Jag försökte koka lite ris/pasta/potatis till varje måltid. Knäckebröd började jag äta, för att sedan äta vanligt bröd. 

Jag hade alltid tallriksmodellen i bakhuvudet, hur min gamla hemkunskapslärare hade berättat att man skulle äta. Där stod det ju faktiskt att både kolhydrater, protein och vitaminer var viktigt för att kroppen skulle må bra! Eftersom att jag hade viljan att lämna min ätstörning, började jag googla positiva saker med att äta kolhydrater och så vidare. Jag hade också alltid i baktanken att kaloriintag för en person, kan variera från människa till människa. IStället för att räkna ut på nätet eller appar hur mycket jag skulle äta, struntade jag i det för att jag redan visste att jag hade ett osunt förhållande till min kost. 

När jag hade gjort detta slutade jag följa alla på sociala medier, som hade någon form av tränings eller mathets som skulle motivera människor till att träna. Än idag har jag svårt att följa sådana människor, för att jag numer insett att det inte är en hållbar livsstil att bara äta vissa saker under ett visst kaloriintag. Istället började jag följa personer som älskade sig själva för hur de var, exempel är Sophia Anderberg på instagram. En bra motivationskälla! Skrattar

Det sista jag tänkte på var framtiden. Jag vill ha barn i framtiden, men slutar jag käka ger kroppen upp och mensen kan utebli. I värsta fall kan det påverka chansen att få framtida barn osv. 

Idag rör jag på mig, men jag äter vanlig mat och unnar mig såklart allt i gotteväg! 

PMa om du vill. 

Anmäl
2017-01-03 19:37 #3 av: en_person

#1 jag har märkt att jag hetsäter då jag ska äta själv. Men det är något som känns svårt att undvika, av att det ibland blir så att ingen är hemma så då behöver jag äta själv. Ibland har jag försökt att inte äta då jag är ensam, men slutar oftast med att jag inte äter någonting på ett bra tag i stället. Det händer också då jag är ensam hemma, har inget att göra, går in till köket, och det slutar med att jag har hetsätit.

Har du tips vad jag kan göra med det? Det var annars väldigt bra tips, men vet inte hur jag ska göra det i min situation...

Anmäl
2017-01-04 08:57 #4 av: Sommarek

#3 För min del har det funkat att ta en promenad, eller att börja träna, när "suget" kommer. Då kommer man bort från det skadliga, alltså maten, och tankarna kommer på annat håll.

Anmäl
2017-01-08 21:08 #5 av: Calcifer

Jag har inte klarat mig ur det på egen hand. Jag har lidit av det i typ... ja, 12-13 år. Mitt började pga mobbing för att jag redan hade liiiite extra vikt i tonåren och med en massa andra diagnoser som jag inte hade fått då och inte fick någon hjälp med så ledde det till ett riktigt dåligt förhållande till mat. Jag väger mycket mer än jag vill, jag försöker och försöker och försöker och mår sämre varje gång jag klantar mig och stundvis känner jag liksom "skitsamma, allt är så kasst ändå, kan lika gärna sluta bry mig". Jag SKA söka hjälp för det, men för min del har det hamnat lite på efterkälken då det strulat så fruktansvärt med kontakt med psykiatrin för andra saker och ekonomi och så och jag orkar inte. Men jag vet att jag måste, för att kunna få ett bra förhållande till mat.

Tycker verkligen du ska pusha på att få hjälp med det, så snart du bara kan!

"I think the problem with people like this is that
they're so stupid they have no idea how stupid they are."


Anmäl
2017-01-17 21:18 #6 av: [Fettfin]

Jag har samma problematik, lider av BED vilken lett till en minskad livskvalitet och en grav övervikt. Att läka sig själv tycks mig övermäktigt. Ändå läser man ibland om människor som lyckats gå ner i vikt och normalisera ätandet med en viss kost, t.ex. LCHF. Men om de blir botade är jag tveksam till, de tycks nog kämpa med samma impulser och sug som innan. Hypnos är en sak jag vore nyfiken på att testa. Tyvärr bor jag i ett pyttelitet samhälle, hit kommer inga hypnoterapeuter...

Har du möjlighet att träffa en terapeut som är specialiserad på just ätstörningar så att ni kunde fokusera på det? Lycka till!

Anmäl